POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Milkach z terenu województwa warmińsko-mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
· warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
· mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
· cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
· tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa warmińsko- mazurskiego, powiatu giżyckiego, z Gminy Miłki
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
· 21,23940 ton żywności;
· 1680 paczek żywnościowych;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• edukacji finansowej - 2 spotkania dla 48 uczestników
• Niemarnowania żywności - 3 spotkania dla 73 Uczestników