Ułatwienia dostępu

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa PODPROGRAM 2017 – efekty

1.   Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

·         warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

·         mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

·         cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

·         tłuszcze (olej rzepakowy),

·         dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 380 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

19,46 ton żywności;

2 280  paczek żywnościowych;

4. W ramach Podprogramu 2017 dla  osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4  warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 2 spotkania dla  8 uczestników

• Kulinarne - 2 spotkania dla 26 uczestników